play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
  • play_arrow

    Demo Radio

Vroeger

De eerste ‘discobar’ in België

today9 januari 2024

Achtergrond

Joe Berluck is in Vlaanderen de ‘vader van de discobar’. Dat gebeurde in zijn Texas Bar in Zwartberg, waar Jozef Stultjens ook zijn opmerkelijke pseudoniem bedacht. ‘Bertha’ of Bertje (zijn vrouw) en ‘Luc’ (zijn zoon), “plus nog een ‘k’ erbij voor het geluk”, in een shaker gedaan en schudden maar….

In 1965 werd Berluck zich bewust van een vervelend probleem: de gaten opvullen tussen twee liedjes in de zaal. Tussen de twee pick-ups installeerde hij een mengpaneel… en daar was de discobar. Een patent heeft hij er nooit op genomen en dat heeft hij zich nog heel lang beklaagd. Hij kon ook meer dan een zaal entertainen, zijn verbale talent leidde hem tot bij de toenmalige Nederlandstalige service van Radio Luxemburg 208. In de vroege jaren ’80 was hij een van de pioniers van Radio GRK.

Zijn dj-carrière duurde zowat een halve eeuw en toen hij al de tachtig gepasseerd was werd hij nog uitgenodigd op festivals als Tomorrowland, het folkfestival van Dranouter en de Gentse Feesten. In 2014 hing hij zijn koptelefoon aan de haak, maar in 2020 maakte hij toch nog een comeback via de Limburgse lokale Radio LRL in Lanaken. Hij verzorgde er 46 uitzendingen van “Retro Sound” op zondagochtend.

Bron: RadioVisie

Geschreven door Apollo

Contacteer ons

Verzoekjes

Zaterdagavond van
19.00 tot 22.00 uur
groeten en verzoeken
bij Cis op 014/26.16.16
 
 
0%